Met onze gedachte blijven we vaak in de patronen denken die we gewoon zijn. Wij bouwen zo onze werkelijkheid en geven hem vorm, en blijven hem vervolgens versterken, met zowel positieve als negatieve aspecten. We zijn in feite de architecten van onze eigen ervaringen, gedachten en overtuigingen. Vanuit gedachtes volgt gevoel vrijwel direct, waarop we gaan handelen. (denken-voelen-doen).

In veel dagelijkse situaties geven we onze automatische gedachten te veel macht. We merken ze zelden op, evalueren ze niet en dagen ze niet uit. En toch laten we ze onze ervaring in de wereld creëren. Vaak zijn ze onnauwkeurig, slechts een deel van het verhaal, nutteloos of slechts een van de vele mogelijke interpretaties.

Het gaat dus om bewust worden. Wat denk ik? Wat voel ik? Wat doe ik? Wanneer je je gedrag verandert zullen ook je gevoel en je gedachten veranderen. Als je je gedachten verandert, zullen ook je gevoel en je gedrag veranderen. Het mooie is dat zingen een geweldige manier is om dit te onderzoeken en nieuwe ervaringen op te doen. Want nieuwe ervaringen beïnvloeden ons gevoel, onze gedachte en ons gedrag.
Dit vormt het fundament in onder andere individuele coachingstrajecten en in de jaartraining Vivre.

Ik verzorg regelmatig workshops in bedrijven en organisaties. In de eerste paar minuten is er meestal onrust en ongemak en vaak de overheersende gedachte dat zingen eng en ongeschikt is. Al snel blijkt dan echter het tegendeel waar en staat iedereen vol overgave te zingen. Kortom: geloof niet altijd alles wat je denkt.