Dat wens ik je toe. Wat dat geluk ook moge zijn. Het jaar ligt nog voor ons, het is nog onbeschreven. We weten niet of en in welke vorm geluk zich zal manifesteren. Er zijn veel betekenissen van het woord geluk: ‘tevreden zijn met de huidige leefomstandigheden’ ofwel ‘gelukkig zijn’. Of een ‘gunstige gebeurtenis’. Maar geluk kan ook gaan over een situatie waarin onze diepste behoeften worden verwezenlijkt. Een gevoel waarin je iets doet of gedaan hebt wat een gevoel van geluk geeft.

Een algemeen tevreden gevoel is een mooie aanleiding om te neuriën, mee te zingen met de radio of te fluiten op de fiets. Een gunstige gebeurtenis nodigt meer uit tot uitbundigheid, afhankelijk van de mate van gunstigheid. Het winnen van een enorm bedrag bij een loterij is waarschijnlijk aanleiding om het als het ware uit te schreeuwen van geluk.
De laatste, iets doen wat een gevoel geeft van geluk heeft in mijn ogen iets omgekeerds. Niet de situatie is dan leidend maar de bereidheid om iets te doen. En misschien is dat wel zingen. Iedere keer weer maak ik mee dat deelnemers blij worden van zingen en zich misschien zelfs (even) gelukkig voelen. Ik wens je een gelukkig nieuwjaar en kom gerust zingen!